Kategóriák
Epson

Epson ecotank

Szűrés
Gyártó
Hírek
2021.03.26 10:43
2019.04.11 9:41
2018.03.13 10:45
Hírlevél
TOP termékek

Hírek

2021.03.26 10:43
OLCSÓ Windows 10 infó

Lecsapott a német rendőrség azokra, akik olcsó Windows-kulcsokat vásároltak

A hatóság nemcsak a szerzői jogok megsértésével, de illegális szoftverhasználattal és pénzmosásban való együttműködéssel is megvádolta az olcsó termékkulcsokat használókat. Volt, ahol házkutatást is tartottak.

Az interneten nagyon sok helyen kínálnak néhány száz vagy 1–2 ezer forintért cserébe Windowst. Bár az üzlet nem tűnik rossznak, aki tudja, mennyibe kerül az eredeti operációs rendszer, sejtheti a gyakran 20–30-szor olcsóbb termék láttán, hogy valami nem stimmel.

A trükk a dologban az, hogy ezek nem valódi operációs rendszerek, hanem csak az azokhoz használható termékkulcsok. Ennek értelmében hiába rendelkezik valaki eredeti termékkulccsal: ha a szoftver, amit telepített, valamilyen torrentoldalról származik, gyakorlatilag lopásról beszélhetünk. Erre jutott a német rendőrség is.

A német nyelvű Golem alapján a PCForum arról ír, hogy a német rendőrség elkezdett razziázni azoknál, akik ilyen olcsó termékkulcsot használnak a Windows vagy az Office telepítéséhez. A beszámoló szerint már több tízezer magánszeméllyel és vállalkozással szemben indítottak eljárást, amelyek során nemcsak illegális szoftverhasználattal és a szerzői jog megsértésével, de pénzmosásban való közreműködéssel is gyanúsítják, vádolják őket.

A hatóságok szerint ugyanis nem életszerű, hogy valaki az 1–2 ezer forintos termékről elhiszi, hogy valóban eredeti szoftver.

A lap szerint több mint 100 alkalommal már házkutatást is tartottak, és van, akinél már az ítéletet is meghozta a bíróság. Hogy ki milyen büntetést kap(ott) azt az is meghatározza, hogy meggyűlt-e már a baja a törvénnyel korábban az érintetteknek.

A Microsoft egyébként a weboldalán azt is megmutatja, hogyan lehet legális forrásból hozzájutni a redmondi cég szoftvereihez.

Forrás cikk

Szakértő: előbb-utóbb Magyarországon is számítani lehet az olcsó Windows-kulcsok miatti razziákra

Girardi Kornél szerint az, hogy valaki pár ezer forintért jut telepítőkulcshoz, az nem azonos a legális szoftverhasználattal.

Néhány napja terjedt el a hírekben egy külföldi ügy, amely szerint a német hatóság lecsapott azokra a felhasználókra, akik olcsó Windows-kulcsokat vásároltak. Nem egy esetben még házkutatást is tartottak.

Girardi Kornél licencelési szakértő, az IPR-Insights licenctanácsadási csoportvezetője szerint arról egyelőre nincsenek információk, hogy Magyarországon "mikor indul be a gépezet", és kezdődik meg a németországihoz hasonló hatósági felülvizsgálat, de az a határozott véleményem, javaslatom, hogy nem érdemes kockáztatni és kivárni, mert előbb-utóbb számítani lehet az ellenőrzésekre.

Girardi erről a Bitport.hu-nak beszélt, hangsúlyozva, hogy a telepítőkulcs megléte, megvásárlása – még ha azt el is fogadja a szoftver – nem azonos a legális szoftverhasználattal. “Lássuk be, kevéssé életszerű, amikor a pár ezer forintért megvásárolt licenckulcsról (esetleg mellé adott letölthető telepítőkészletről) hisszük azt, hogy az eredeti (nem hamisított) szoftver, amely a felhasználási szerződés értelmében jogszerű használatot biztosít a hivatalos kereskedelmi csatornákból származó, vagy azokon keresztül elérhető jelentősen drágább szoftverlicenc társaival szemben”. Girardi úgy folytatja, “akkor is tévúton járunk, ha azt gondoljuk, hogy ez kimagyarázható csínytevés vagy adott esetben jóhiszemű vásárlás”.

A szakértő szerint még nem késtünk el azzal, hogy megszabaduljunk, "kvázi kikukázzuk" az ilyen gyanúsan olcsón vásárolt, vélhetően lopott vagy illegálisan értékesítésre kínált szoftvereket, és legális csatornán keresztül biztosítsuk eszközeinkre a jogszerű szoftverhasználatot. A szoftvergyártói helyszíni audit hatókörébe – érthető okokból – nem tartoznak bele a magánszemélyek, mikrovállalkozások, de abban szerinte biztosak lehetünk, hogy a szoftvergyártók mindent meg fognak tenni azért, hogy megakadályozzák, felszámolják szoftvereik illegális terjedését.

Forrás cikk

Webáruház készítés